News2Learn

6 oktober 2017

Sinds het begin van het schooljaar wordt er gewerkt met de reformatorische methode News2Learn (N2L). Bij de start van het schooljaar zijn de groepen 6A, 7B en 8A hiermee aan de slag gegaan. De groepen 5A en 7B zullen hier na de herfstvakantie mee beginnen.

Deze methode is de vervanger van de methode Nieuwsbegrip, waarmee begrijpend lezen op onze school werd aangeboden. News2Learn wordt ontwikkeld door Edu-Sign BV. De teksten worden geleverd door journalisten van het RD. Bij mediawijsheid wordt samengewerkt met het lectoraat Nieuwe media van Driestar Educatief en YONA.

Met N2L krijgen de leerlingen niet alleen handvatten om beter begrijpend te lezen, maar ook om álle informatie die op ons afkomt beter te kunnen beoordelen en te begrijpen. N2L biedt allerlei soorten informatiebronnen aan: een nieuwstekst, een interview, een recensie en ga zo maar door. Uiteindelijk moeten leerlingen ‘betere snappers’ van de wereld om hen heen worden. Ze moeten een gezonde nieuwsgierigheid ontwikkelen vanuit een bepaalde grondhouding.

Tijdens de lessen worden regelmatig korte video’s (clips) getoond die met het onderwerp te maken hebben. Altijd wordt gevraagd naar het doel van de tekst of het clipje, zodat de leerlingen zich bewust zijn dat informatie altijd wat met ons doet – en zij moeten dan beoordelen of iets zinvol is of niet. We beseffen dat als het gaat over het bekijken van clipjes er verschillende meningen zijn. Eén ding geldt echter voor allen: alle leerlingen krijgen er nu of later mee te maken. En dan is het belangrijk dat ze een houding kunnen bepalen.
N2L geeft dan ook regelmatig de gelegenheid om door te praten over zaken rondom sociale media. We hopen door middel van deze methode onze leerlingen van de groepen 5 t/m 8 bewust te maken van de manieren om Bijbels verantwoord met media om te gaan.
Dat gebeurt wel heel expliciet tijdens de laatste drie lessen van een blok van tien lessen. De eerste zeven lessen zijn bedoeld om de handvatten (strategieën) aan te bieden, de laatste drie lessen zijn gericht op mediawijsheid, waarbij gebruik gemaakt wordt van de aangeleerde strategieën. Daarin wordt de diepte ingegaan op het gebied van sociale media. Er zullen leerlingen zijn die er alles vanaf weten, en er zullen leerlingen zijn voor wie het totaal nieuw is. Onder leiding van de leerkracht denken de leerlingen na over onze levenshouding hierin.

We vragen de ouders die (een) kind(eren) in de betreffende groepen hebben regelmatig te bevragen over deze lessen, zodat we dit opvoedingsgebied als school en gezin samen ter hand kunnen nemen.

De onderwerpen die de komende periode aan de orde zijn, zijn de volgende:
* Groep 6: De kracht van games
* Groep 7: De kracht van reclame
* Groep 8: Digitale trends

Als er zaken zijn waarover u met de leerkracht door wilt praten, neemt u dan gerust contact met hen op.



Terug naar het nieuwsoverzicht